large mass splaying apart from the anterior and posterior lips of the cervix and protruding through the external cervical os. hyperintense tumor extending into the proximal vagina but not invading the bladder wall thin intact low signal intensity on t2w representing residual cervical stroma and the medium signal intensity tumor which expands the cervix which has high predictive value for excluding invasion into the parametrium and paracervical areas is not so clear at the available cuts any way there is is partial obliteration of the parametrium .picture in favor of cervical carcinoma though the 1 impression is prolapsing leiomyoma

icon 19 يونيو 2011
large mass splaying apart from the anterior and posterior lips of the cervix and protruding through the external cervical os. hyperintense tumor extending into the proximal vagina but not invading the bladder wall thin intact low signal intensity on t2w representing residual cervical stroma and the medium signal intensity tumor which expands the cervix which has high predictive value for excluding invasion into the parametrium and paracervical areas is not so clear at the available cuts any way there is is partial obliteration of the parametrium .picture in favor of cervical carcinoma though the 1 impression is prolapsing leiomyoma

إجابات الأطباء على السؤال

الدكتور احمد الراس
نسائية وتوليد
اولا وقبل كل شيء ومن المهم جدا اخذ عينة من هذا الورم وفحصها للتأكد من طبيعته وهل هو مجرد ورم ليفي ام ورم خبيث لا سمح الله وبناءا على نتيجة الفحص يتم عمل خطة للعلاج فاذا كان الورم حميد فيتم استئصاله اما اذا كان لا سمح الله خبيث فيتم استئصال الرحم مع الانسجة المحيطة به مع احتمال اضافة علاجات اخرى حسب الحالة وحسبما يرى الطبيب المعالج